Oglinda

Filmul incearca sa reconstituie cit mai fidel momentul dramatic al unuia dintre cele mai delicate subiecte din istoria moderna a Romaniei – actul de la 23 august 1944.

Filmul acopera si perioada tumultoasa a rebeliunii legionare din 1941 si abdicarea regelui Mihai, ascensiunea, arestarea si executarea maresalului Antonescu, gloria si decaderea regelui Mihai, impunerea lui Petru Groza ca prim-ministru de catre Vasinski, moartea lui Maniu si executia lui Patrascanu.

“Filmul a creat multa vilva la vremea premierei sale acum aproape zece ani. Parerile criticilor au fost impartite, cele apreciative fiind totusi eclipsate de opiniile negative potrivit carora filmul prezinta intr-o lumina falsa anumite personaje si imprejurari istorice. Octavian Paler a catalogat public filmul drept fascist, in timp ce regele Mihai a considerat ca pelicula ii mininalizeaza rolul istoric si il defaimeaza pentru ca personajul sau fuma prea mult, distragind atentia publicului de la vorbele si actiunile sale. Filmul socheaza si prin nedisimulata apropiere a autorului fata de Hitler. Desi contestat de multe voci autorizate, filmul s-a bucurat de succes considerabil la public si merita vizionat pentru ca se desfasoara, la urma urmei, pe planul fictiuni, pornind doar de la unele documente istorice”. (Sergiu Nicolaescu)


Filme asemanatoare cu Oglinda

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.