Bacalaureat

Cristian Mungiu, prin Bacalaureat, ne arata linia subtire a monedei. Cele doua fete ale acesteia, aflate in antiteza, se anuleaza una pe cealalta, ramanand un amestec din ambele componente, din ambele poziti, cinste si necinste, cenusiul ce ne-a marcat existenta,ucigandu-ne sperantele din anii 90 incoace.
Putem gasi scuze coruptiei, putem sa ne uram si fara motive, cum la fel de bine ne putem iubi fara sa ne imaginam ce ne aduce aproape.
Alegerile pe care trebuie sa le facem intr-o viata nu sunt cele catalogate ca fiind “corecte” ci acele pe care le chemam “necesare”, fiecare din perspectia unica a unghiului in care a fost plasat de existenta, unghiul format de “dreapta timpului” ce se intersecteaza cu “dreapta spatiului” in care ne ducem existenta.
A fi cinstit nu inseamna a fi corect. Mai degraba cinstea este izvorata din motivatiile actiunilor noastre. Filmul spulbera orice speranta de a ramane imaculat in lumea asta. Fiecare are cel putin o inima de zdrobit.

Dar sa incheiem cu filosofia. Bacalaureat este un film romanesc despre romani. Suntem exotici pentru vestici si suntem premiati pentru cenusiul pe care il exportam. Se pare ca avem nesecate rezerve. Un film bunicel, previzibil, dar antrenant.


Filme asemanatoare cu Bacalaureat

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.